fredag 17. august 2012

Kilopris på rype vs strømprisen

Jeg leser i disse dager katastrofale rapporter hva gjelder rypebestanden. Våt og kald vår, dårlig innsektsklekking, kollaps i smågnagerbestanden og rekordmye rovvilt. 

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/nrk_trondelag/1.8276187
http://www.retten.no/lokale_nyheter/article6188571.ece
http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/troms_og_finnmark/1.8279446
http://www.njff.no/portal/page/portal/njff/nyhet?element_id=177700018&displaypage=TRUE

Vi får trøste oss med at vannmagasinene er fulle så strømprisen blir nok rekordlav i år.

Selv bestillte jeg flybillett til Finnmark i fjor rett etter jakta, dette for å få plass til meg og bikkja. Derfor så er jo ikke dette noe hyggelig lesning at alt kollapser. Det er jo klart at man kan jo føle det som litt urettferdig at oppgangen i bestanden ikke blir som forventet. 


Det som bekymrer meg langt mer enn å komme med tomt rypenett hjem fra jakt- er truslene om at jaktterreng skal stenges, at utenbygdsboende skal effektivt holdes utenfor vår tradisjon for jakt. Spesiellt i Finnmark så virker det som om retorikken i stor grad er dreier seg mot dette tema. Jeg vet hva det koster å jakte i Finnmark- flybillett, transport, kost og losji, mat under jakta, jaktkort, potesokker, labbefett etc. etc. Så jeg kan ikke i min villeste fantasi se at innbyggere i Finnmark ikke er interessert i mine søringdollar i bytte for å se ei rype eller fler. 

Jeg blir fornøyd bare hunden får stand på fugl og gjør et skikkelig arbeid.  Det er jo i utgangspunktet galskap å bruke ei ferieuke hver høst og betale over kr 5500,- for kiloen av rype og samtidig være fornøyd? 
Men i år kanskje man heller skulle brukt jaktuka til "å sette seg tilrette" foran strømmåleren for å se hvor mye strøm man kan bruke for de samme pengene?

Jeg tror nok at jeg reiser i år også så får jeg heller leve opp til idealene i denne posten: 
http://jeg-er-ekte-mann.blogspot.no/2012/08/matehold-og-jakt-med-hund.html
Så håper jeg at flere kan vurdere sin egen jaktetikk uansett om de er innebygds, utenbygds med eller uten hund, med eller uten elektronikk som effektiviserer jakta...og det har aldri vært billigere å lade gps`en på bikkja, jaktkameratene og kona hjemme men jeg vil nok avstå fra GPS jakt i år også.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar